Pasurite minerale te komunes Postribe

muharrem bajraktari
By muharrem bajraktari 12 Shkurt, 2010 14:09

Pasurite minerale te komunes Postribe

PASURITE MINERALE TE KOMUNES POSTRIBE

Postriba ka pasuri njerzore, natyrore, minerale, turistike, bujqesore, arkeologjike, por ne kete shkrim  po shkruaj kete artikull pasi eshte detyre e te gjithe Institucioneve shqiptare per te investuar ne Postribe ne fushen minerare, gjithashtu  dhe nje sensibilizim dhe kujtese per te gjithe emigrantet nga Postriba  qe jetojne ne shtete te ndryshme te Evropes dhe botes te sensibilizojne opinionin dhe bisnesmenet ku ato punojne e jetojne qe te bejne te mundur qe te vije nje dite qe te sponsorizohet dhe te shfrytzohen keto pasuri, te krijojne mundesi per vende te reja pune, permirsimin e jeteses dhe kushteve ekonomike te banoreve te kesaj zone.

E mira eshte qe vete shteti yne te shfrytezoje keto pasuri me vlera te medha, por nuk mund ta perjashtojme kete shfrytezim te kesaj pasurije dhe ne bashkpunim me investitore te huaj. Me konkretisht  kete material e kam grumbulluar bazuar ne disa libra te botuar nga autore shqiptar dhe te huaj,  une po ju ndihmoj dhe ju paraqes ne kete shkrim pasurite minerale ne zonen Postribe  te cilat  jane:

Gelqeroret per çimento ne zonen e Fshatit Mes, Argjiloret per çimento ne zonen e Fshatit Drishte, Argjilat kaolinite te Rrosekut, Argjilat per bojera dheu prane liqenit te Shtodrit, Tufejt ne Omaraj, silicoret ne Vilze etj. Dhe me konkretisht :

1-SILICORET E VILZES

Keto ndodhen ne fshatin Vilze, 6 km ne veri – lindje te Qendres se Postribes ne kuoten 540 m/mbi nivelin e detit. Ne kete vend jane llogaritur ne rreth 700.000 ton ( shtateqind mije ton) rezerva te kategorise C1 + C2  me kete permbajtje: O2=89%, CaO=0,9% , Fe2O2=3.8% , MgO=1% , Al2)3=3%.

 2- GELQERORET PER ÇIMENTO NE ZONEN E FSHATIT MES

Ndodhen ne veri –lindje te qytetit shkoder ne distance prej 5 km. Tipi i xeherorit eshte i pasur ne : CaO=52-55%  dhe MgO=0,2-1.5%. Rezistenca ne shtypje  deri 1131 kg/cm2.

Jane bere analiza dhe marka e cimentos eshte shume me e mire se cimetoja e Krujes dhe pathuajse nder me te mirat jo vetem ne ballkan por do te konkuronte ne te gjithe Europen.

Ketu jane mundesite qe te ngrihet nje industri e tere edhe per prodhimin e cimentos se bardhe, cimentos magneziale, cimento alominat e leshit te xhamit etj.

3-ARGJILAT KAOLINITE NE DOMEN

Kjo argjile ndodhet jo me shume se 6 km nga qendra e Komunes Postribe .

Trupi i shtreses minerale ka forme shtresore me permbajtje dhe komponente te dobishem sa me poshte: SiO2=66.6%, Al2O3=3%, CaO=1%, MgO =20 %, te zbuluar qe ne vitin 1979 dhe ka nje sasi gjendje prej me shume se 166413 ton mineral te tille.

4- GELQERORET E MERMERIZUAR ROZE TE KUQ NE CILIKOK –DOMEN

Ndodhet te Qafa e Cilikokut ne Domen. Masa e shkembit eshte e rikristalizuar shume mire. Perberja kimike eshte: CaO= 52 %, MgO=2.3 %, SiO2=1.6%, Fe2O3=0.5%. Ka ne gjendje me shume se 4 miljon tonerezerva industriale dhe gjeologjike.

5- DOLOMITET E RROSEKUT

Kane nje permbajtje mesatare  te MgO=21% Keto Dolomite kane nje rendesi shume te madhe ne shume dege te ekonomise. Jane shume te pershtatshme per prodhimine xhamit kristal dhe eshte me shume se dy here i paster se dolomitet ne Dukat te Vlores. Perberja kimike eshte: MgO=21.3 %, CaO= 32 %, SiO2=0.3%, Fe2O3=0.8%.

6-TUFET E DOMNIT

Ndodhet ne veri te fshatit Domen. Perberja kimike eshte: SiO2=70%,  Al2O3=18%, Fe2O3=2.3%, CaO= 1%, MgO =2 %,  TiO2=0.2 %, Na2O2=0.42%, K2O=3%, HK=6%.

Plasticiteti eshte 9-10 ateberg, refraktariteti deri – 1460o C. Fusha e perdorimit eshte shume e madhe si per: pllaka majolike, pllaka te tubave gresi, tullave shamot, porcelan, bojera kimike etj.Sasia e rezervave industriale eshte ne 400000 ton ( katerqindmije) Kushtet e shfrytezimit jane shume te mira.

Muharrem  Bajraktari

Facebook Comments

muharrem bajraktari
By muharrem bajraktari 12 Shkurt, 2010 14:09
Write a comment

2 Comments

  1. luan 9 Prill, 05:06

    me pelqen jasht mase’

  2. x 9 Prill, 05:04

    po mire de ok’

View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.