Cilës gjini i përkasin Kompjuterët? Mashkullore apo Femërore!

Administratori
By Administratori 3 Tetor, 2009 18:45

Cilës gjini i përkasin Kompjuterët? Mashkullore apo Femërore!

Mësuesja e gjuhës ishte duke iu sqaruar nxënësve në klasë që në gjuhën Frënge, emrat ndryshojnë për nga gjinia në Anglisht, pra përcaktojnë gjininë e kundërt. “House” në Frëngjisht, gjinia femrore “la maison”, “Pencil”, në Frengjisht, gjinia mashkullore “le crayon”.

Një nxënës i habitur pyeti, “Cilës gjini i takon Kompjuteri?” Mësuesja nuk e dinte, dhe gjithashtu fjala nuk ishte në fjalorin e saj Frëng.

Kështu që sa për argëtim, ajo ndau klasën në dy grupe, sipas gjinive dhe bëri pyetjen që ata të vendosin për kompjuterin se a është emër i gjinisë mashkullore apo femërore.

Nga të dy grupet u kërkua që të japin katër shkaqe për rekomandimet e tyre.

Grupi i meshkujve vendosi që kompjuteri përfundimisht duhet të jetë i gjinisë femërore (“la computer”), sepse:

1. Askush përpos krijuesit të tyre nuk mund ta kuptoj logjikën e tyre të brendshme.
2. Gjuha amtare që ato shfrytëzojnë për të komunikuar me kompjuterët tjerë është e pakuptueshme për çdo këndë tjetër.
3. Edhe gabimet më të vogla janë të ruajtura në memorie të përhershme për rishqyrtim të mëvonshëm të mundshëm.
4. Sa më shpejtë që zotoni një, do të vëreni që do të duhet të shpenzoni gjysmën e pasurisë për pajisje shtesë.

Grupi i femrave, megjithatë, vendosi që kompjuteri duhet të jetë i gjinisë mashkullore (“le computer”) sepse:

1. Nëse doni të kryeni ndonjë punë me ta, së pari duhet ti kyçni.
2. Ata kanë mjaftë të dhëna por akoma nuk mund të mendojnë për veten e tyre.
3. Është menduar që t’ju ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve, por në të shumtën e rasteve ata janë vetë problemi.
4. Sa më shpejtë që zotoni një, do të vëreni që nëse do të kishit pritur edhe pak do të merrnit një model më të mirë.

Facebook Comments

Administratori
By Administratori 3 Tetor, 2009 18:45
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.